Sergi ve Bölüm Hakkında


Ülkemizin ilk teknik üniversitesi olan İstanbul Teknik Üniversitesi'nin tarihi, Osmanlı İmparatorluğu'na Sultan III. Mustafa’nın saltanat yıllarına kadar uzanmaktadır. Osmanlı Devleti'nde ilk kez Batılı anlamda mühendislik eğitimi vermek üzere 1773 yılında Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adı altında kurulmuştur.

1795 yılında kurulan İnşaat Fakültesi’nin üç bölümünden biri olarak 1969 yılında kurulan Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü, 2009 yılında GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ ismini almıştır. Böylesine eski bir tarihe sahip olan İTÜ’nün Geomatik Mühendisliği Bölümü aynı zamanda tarihi kadar eski olan ölçme aletlerine de sahiptir. 1684 yılına dek uzanan 100’e yakın tarihi ölçme aletlerinin sergilendiği özel koleksiyon, ilk defa 15 Mayıs 2017 tarihinde ziyaretçileri ile buluşmuştur. Bugün ise ziyaretçiler sadece sergideki aletleri görmekle kalmayıp aynı zamanda telefonlarında bulunan Karekod Okuyucu yardımıyla tarihi ölçme aletleri hakkında daha detaylı bilgi edinebilmektedir.

Geomatik Mühendisliği Hakkında


Yeryüzünün kendisi ve üzerindeki yapı, nesne ve olayların konumlarına ilişkin bilgiler coğrafi bilgi ya da mekânsal bilgi olarak adlandırılır. Söz konusu konum bilgilerine yer yuvarının geometrik ve fiziksel parametrelerinden türetilmiş iki veya üç boyutlu koordinat sistemleri dayanak oluşturur. Bir harita veya plan da bir mekânsal bilgi iletim aracı olarak görülebilir. Geleneksel, Jeodezi, Fotogrametri, Ölçme, Kartografya ve Uzaktan Algılama konuları ile birlikte, mekânsal/coğrafi bilgi elde edildikten sonra, analizi, izlenmesi, görselleştirilmesi, iletilmesi, saklanması, yönetimi, kalite güvencesi ile bu bilgilerden yeni bilgiler üretilmesi süreçleri izler. Bir sistem kavramına dayanması gereken bu sürecin bilim, teknoloji ve uygulamalar bütünü GEOMATİK olarak tanımlanır.

 Uluslararası meslek kamuoyunda bu iş alanı için meslek adı olarak yaygın bir kabul gören GEOMATİK, yer yuvarı ve yeryüzü ile ilgili konum bilgilerinin üretiminden kullanılmasına etkin bir iş akışını oluşturmanın bilimi ve teknolojileri bütünüdür. Geomatik Mühendisliği, arazi yönetimi kapsamında kadastro, taşınmaz mal değerleme ve geliştirilmesi kavramları ve bunlara bağlı arazi/kent bilgi sistemi düzenlemelerini de içermektedir.

Yorumlar